Partioasu- ja merkkiohje

Partioasu eli ”viralliset” on partiolaisen juhla-asu, jonka osia käytetään myös jokapäiväisessä partiotoiminnassa.

Partiohuivi

Partiolaisen tunnistaa helpoiten partiohuivista. Teiska-Partion partiohuivi on sininen ja sen taakse ommellaan Te-Pa:n oma huivimerkki. Huivi on samanlainen kaikille ikäkausille. Partiohuivia käytetään aina partiossa ollessa: koloilloissa, retkillä, kisoissa, partiojuhlissa jne.

Vaikka partiohuivi on samanlainen kaikille ikäkausille, muut partioasun osat vaihtelevat ikäkaudesta riippuen.

Partiopaita

Toisin kuin partiohuivia, partiopaitaa ei käytetä aina partiossa ollessa. Partiopaitaan ommellaan ostetut ja saadut merkit.

Sudenpennut: Sudenpennuilla partiopaitana toimii tummansininen college-paita. Paita voi olla tavallinen, yksivärinen, kuvioton ja huputon college tai Scandinavian Outdoorista ostettu sudenpentupusero.

Muut ikäkaudet: Muiden ikäkausien partiopaita on Partiotuotteen tummansininen partiopaita, jota myy jo yllä mainittu Scandinavian Outdoor. Myös vanhemman mallinen tummemman sininen paita on vielä monilla käytössä.

Partioasu

Partioasu koostuu partiohuivista, partiopaidasta ja muista asusteista. Partioasua on suotavaa käyttää juhlallisemmissa ja virallisimmissa tilauksissa, kuten Yrjönpäiväjuhlassa, vuosikokouksessa ja joulujuhlassa. Erityisen tarkka partioasuun pukeutumisessa tulee olla partioparaatissa.

  • Partiohuivi – Sama huivi, jota käytetään aina partiossa ollessa. Pukeutuessa viralliseen partioasuun tulee huomioida, että huivi on puhdas. Tarvittaessa huivi tulee pestä ja silittää.
  • Partiopaita – Sama, joka jo yllä mainittiin. Myös partiopaidan tulee olla puhdas ja rypytön.
  • Housut tai hame – Housujen tai hameen tulee olla tummansininen tai musta. Hameen tulee ylettyä juuri polven yläpuolelle tai olla sitä pidempi ja sen kanssa käytetään tummansinisiä tai muistia sukkahousuja. Jos käytät farkkuja, tulee niiden olla tummat ja siistit.
  • Kengät – Tummansiniset tai mustat siistit kengät, joilla on hyvä kävellä. Myös korkokenkiä voi käyttää.
  • Väiski – Sudenpentujen päähine. Ei välttämätön, voi ostaa Scandinavian Outdoorista. Teiska-Partiolla on myös jonkin verran lainaväiskejä.
  • Baretti – Seikkailijoiden ja vanhempien päähine. Ei välttämätön, voi ostaa Scandinavian Outdoorista.
  • Vyö – Vain seikkalijat ja vanhemmat, ei siis sudenpennut. Ei välttämätön, mutta partiopaidan kanssa on tapana käyttää partiovyötä. Vyön voi ostaa Scandinavian Outdoorista.

 

Merkkiohje

Partiossa annetaan tunnustusta ja kannustetaan eteenpäin jakamalla merkkejä. Partipaidan oikea hiha on varattu ikäkausimerkeille. Ajantasaiset ohjeet ikäkausien merkkien ompelusta löydät Suomen partiolaisten nettisivuilta, täältä.

Partiopaidan vasen hiha on puolestaan tarkoitettu erilaisille paikkatunnuksille ja sen merkit ovat samat kaikille teiskapartiolaisille.

Vasen hiha:

Vasemman hihan merkit ylhäältä alaspäin lueteltuna ovat:

Teisko-merkki

Tampere-merkki

Häme-merkki

Suomen Partiolaisten järjestötunnus

Maailmanjärjestöjen lupausmerkit rinnakkain niin, että poikien (violetti) merkki on etupuolella ja tyttöjen (sininen) merkki selän puolella

Seikkailijoilla ja vanhemmilla paitaan kuuluu lisäksi Suomen maatunnus oikeanpuoleisen rintataskun yläpuolelle. Katso tarkemmin Suomen Partiolaisten merkkiohjeesta.

Vasemmanpuoleiseen rintataskuun kiinnitetään ikäkausien päätösmerkit alkaen nuorimmasta alhaalta.

Oikean hihan merkit ja ikäkausien päätösmerkit saadaan osoitukseksi suorituksesta, eikä niistä tarvitse maksaa. Vasemman käden merkeistä Suomen Partiolaisten järjestötunnuksen ja maailmanjärjestöjen lupausmerkit saa ensimmäistä lupausta antaessa. Muut vasemman hihan merkit ja Suomen maatunnuksen (sekä myös edellä mainitut, jos ensimmäiset hukkuvat) voi ostaa lippukunnalta joko omalta johtajalta tilaamalla tai lippukunnan yhteisissä tapahtumissa.

Suomen Partiolaisten merkkiohje

Suomen Partiolaisten merkkiohjeista löydät tarkemmat ohjeet ikäkausikohtaisten merkkien sijoittamiseen.