Terälahden suunnistusrata


Rastit on kerätty pois!

Terälahden urheilukentän maastoon on tehty n. 3 km helpohko suunnistusrata. Rastien on tarkoitus olla metsässä kesäkuun alkuun kesäkuun loppuun su 19.7. asti. Kerää koko perhe kasaan ja lähde ulkoilemaan Terälahden maastoon! Myös kaikki ei-partiolaiset ovat tervetulleita suunnistamaan.

Mahdollisista muutoksista tiedotetaan tällä sivulla, käythän siis tarkistamassa tilanteen ennen suunnistamaan lähtemistä! Mikäli itse huomaat rasteilla ongelmia, ilmotathan siitä Milla Valiolle (044 567 3993).

Päivitykset

 • 20.7. Rastit on kerätty pois maastosta, kaikki olivat edelleen kolmen kuukauden jälkeen tallella ja kartatkin olivat hyvässä kunnossa. Kiitos saamastamme palautteesta, omatoimisuunistus osoittautui oikein toimivaksi ratkaisuksi Teiskossa. Syksyllä ei ole luvassa uusi rasteja, mutta katsotaan jos ensi keväänä saisimme vietyä rastit metsään eri alueelle!
 • 2.7. Rastien paikallaanoloaikaa on taas pyynnöstä jatkettu hieman, rastit ovat metsässä ainakin su 19.7. asti!
 • 24.5. Rastien metsässäoloaikaa on jatkettu ainakin kesäkuun loppuun asti! Tarkista kuitenkin tältä sivulta tilanne ennen kuin lähdet suunnistamaan.
 • 21.5. Rastien ja karttojen kunto tarkistettu. Kaikki kunnossa ja maasto oli tälläkin kertaa melko kuiva.
 • 17.4. Rastit viety maastoon. Maasto oli kuivahko, mutta ojissa oli jonkin verran sulamisvesiä. Rastien viejät selvisivät kuivin jaloin lenkkareilla, mutta ojien ylitys vaati  sopivan paikan etsimistä. Perheen pienemmille kumisaappaat ovat todennäköisesti parhaat jalkineet tällä hetkellä.

OHJEISTUS

Lähtö ja maali ovat Terälahden urheilukentällä, myös pysäköinti onnistuu urheilukentälle menevän tien reunalla.  Kämmenniemen suunnasta tullessa käänny oikealle Varsahaantielle ja tämän jälkeen heti uudestaan oikealle.

Kartat ovat oheisen kuvan mukaisesti kentän varastorakennuksen eteisessä.

Huomioitavia asioita radalla toimimiseen (lue huolellisesti!):

 • Kartat löytyvät yllä olevan kuvan mukaisesti urheilukentän kopin eteisestä muovilaatikosta. Kartat ovat laminoituja ja sen lisäksi myös muovitaskussa. Muovitaskun tarkoitus on suojata karttaan piirrettyjä ratoja kulumiselta ja mahdollisesti käytössä olevalta käsidesiltä. Älä poista muovitaskua. Halutessasi voit pyyhkiä muovitaskun käsidesillä! Laatikon vieressä on tätä kirjoittaessa hieman käsidesiä, mutta kannattaa varata oma käsidesi mukaan.
 • Karttoja on 20 kpl. Jos niitä on paljon laatikossa, voitte ottaa halutessanne vaikka kaikille suunnistusradalle lähteville oman kartan.
 • Rastit, maali ja lähtö on merkitty perinteisillä oranssi-valkoisilla rastilipuilla. Maalin rastilippu on karttalaatikon läheisyydessä, voit katsoa siitä mallia millaisia rastiliput ovat.
 • Rastimääritteet on teipattu kiinni karttaan.
 • Huomioithan, että radan alku- ja loppuosan läheisyydessä on asutusta (merkitty karttaan oliivinvihreällä). Pidäthän huolen, että et kulje tonttien kautta. Tämä tulee huomata erityisesti maaliin tullessa. Viimeisen välin rastiviiva on myös tämän takia piirretty kulkemaan tonttien ympäri.
 • Rata kiertää hiekanottoalueen ympäri. ”Hiekkakuopalle” meneminen on ehdottomasti kiellettyä! Rastin 3 ympäristössä kuljetaan hiekkakuopalle menevää tietä pitkin, muista varoa liikennettä.
 • Kartta on päivitetty vuonna 2017. Maastoon on sen jälkeen tehty harvennushakkuuta, jota ei siis ole merkitty karttaan. Lisäksi kuntopolun pohjoispäähän on tehty suuri avohakkuu, mutta suunnistusrata ei kulje tämän hakkuun läpi.
 • Suunnistuksen lopuksi palauta kartta takaisin muovilaatikkoon ja kirjaa osallistumisesi joko laatikossa olevan QR-koodin avulla tai TÄSTÄ.
 • Mikäli huomasit rasteilla/kartoissa ongelmia, ilmoitathan siitä Millalle (044 567 3993).

Mikäli sinulta löytyy oma kompassi, voit ottaa sen mukaan! Kompassi ei kuitenkaan ole välttämätön ja rastien pitäisi löytyä myös ilman sitä.

YLEISIÄ OHJEITA SUUNNISTAMISEEN

Mikäli edellisestä suunnistuskerrasta on vierähtänyt jo vuosi tai vuosikymmen, saattaa näistä linkeistä löytyä apua suunnistustaitojen mieleen palauttamiseen! 🙂

Suunnistuksen ABC (esim. mitä tarkoittaa mittakaava ja miten kartta suunnataan)

Ohjeet kompassin käyttään (video) (kartan suuntaaminen ja kompassin avulla suunnassa kulkeminen)

Yleisimmät karttamerkit

Karttamerkit ja kuvat (yleisimmät karttamerkit esitettynä todellisten maastokuvien avulla)