”Partio on mulle ihan oma harrastus.”

Kun puhutaan harrastuksista, puhutaan usein lasten ja nuorten ohjatusta vapaa-ajantoiminnasta. Monesti, kun aikuisilta kysytään harrastuksista, he myöntävät harrastusten pyörivän lasten harrastusten ympärillä tai kodin askareissa. Joskus lapsen harrastus voi kehittyä omaksi harrastukseksi, tai itselleen voi löytää myös täysin erilaisen harrastuksen, joka tuo vastapainoa muuhun arkeen.

-: Kyllähän se partiokokous tai viikonloppuretki antaa hienon tauon arkeen, ja mahtavaa on, miten lapsetkin osaavat jo laittaa puhelimen pois tullessaan partioon. Ei sitä siellä tarvita! kertoo kolme vuotta partioryhmää johtanut Mika jännes. -:Partio on ollut itselleni sellainen innoittaja luonnossaliikkumiseen, joka oli jäänyt vuosiksi vähemmälle. Nyt tulee lähdettyä partiossa ja sen ulkopuolella enemmän luontoon, ulkona laavussakin olen nukkunut nyt parin viime vuoden aikana enemmän kuin vuosiin!

Mika aloitti Teiska-Partiossa aikuisena lapsensa harrastuksen myötä. Partioleireillä ja –kilpailuissa huoltajan roolissa ollessa kipinä heräsi, ja kun pojan ryhmänjohtajat pyysi Mikaa lähtemään myös seikkailijoiden (4-6.luokkalaisten) johtajaksi, tuntui ratkaisu luentevalta. -: Sain johtajaparikseni partiossa koko ikänsä olleen nuoren, jonka kanssa oli helppo lähteä tutustumaan partioon. Pääsin koulutuksiin ja kursseille, joilla opin paljon, ja olihan 4-luokkalaisten ryhmä alusta asti ihan mahtava, tosi hauskoja tyyppejä! Heidän oppimistaan ja kasvuaan on ollut hieno seurata viime vuosien ajan.

-: Minä aloitin partiossa sudenpentuna (1.-3.luokkalaiset) 80-luvulla, mutta yläasteelle siirtyessäni partio jotenkin jäi. Nyt omien lasten partioharrastuksen myötä päätin myös itse liittyä jäseneksi, ja kyllä tämä on tällä hetkellä myös ihan mun oma harrastus! Sanoo Hanna Kulovuori, joka johtaa 3-luokkalaisten sudenpentujen ryhmää parin muun johtajan kanssa. -: Koen, että partio antaa minulle omaa aikaa, vaikka se ehkä lapsiperheen äidin sanomana hassulta kuulostaakin, naurahtaa Hanna. -: Partio on jotain, jota pohjimmiltaan teen itselleni, vaikka toki samalla tarjoan harrastamisen mahdollisuuden monille lapsille.

Teiska-Partiossa toimi keväällä viikoittain 7 ryhmää, sekä lisäksi yli 15-vuotiaat nuoret ja aikuiset kokoontuivat satunnaisemmin. Aktiivisiä jäseniä on melkein sata, ja määrä on vuosien ajan ollut kasvussa. Toisaalta toiminnan mahdollistavia aikuisia ei koskaan ole liikaa, sillä monet aktiiviset nuoret lähtevät opintojien perässä toisille paikkakunnille.

-: Partio antaa mahdollisuuksia kokea sellaista, mitä en muuten tekisi. Lähtisinkö lumipyryisenä torstai-iltana paistamaan nuotiomakkaraa, tai telttailisinko kesäyössä 15 lapsen kanssa puolijoukkueteltassa, jos en olisi partiossa. En ehkä, toteaa Hanna. -:Kurssit ovat olleet antoisia ja myös niiden kautta olen päässyt opettelemaan oikeasti uusia taitoja!

Tarja Järvinen on ollut mukana Teiska-Partion toiminnassa äidin roolissa 90-luvun alkupuolelta asti. Yli 20 vuotta myöhemmin työt ja arki mahdollistivat kauan haaveillun partion aloittamisen myös itse, ja nyt Tarjalla on jo lähes kymmenen vuoden kokemus partiosta aikuisena. -: Lähdin mukaan partioon mummuikäisenä ja toimin nyt partiossa yhdessä omien lasten ja melkein lastenlasten ikäisten kanssa, siinä unohtaa oman iän ja ikäeron. Se on huikea rikkaus, että menet lasten ja nuorten joukkoon, ja porukkaan hyväksytään, Tarja pohtii. -: Ja ne kokemukset, joita partio on tarjonnut: leiri ja vaellus Saariselälä sekä vaellus Karhunkierroksella. Kun tietää, että lähtee porukassa joka tietää ja osaa paljon, niin uskaltaa itsekin ylittää itsensä. Partiossa tietää, että muut ovat apuna ja tukena.

-: Kyllä minulle tärkeintä partiossa on juuri se, että täällä tehdään yhdessä. Partioretkillä tai partiotaitokisoissa kun näen lasten tekevän porukassa, eikä heillä ole tarve kilpailla keskenään, niin se on hienoa. Yhdessä tekemisen taitoa tarvitaan nykyään paljon, yksilötasolla on vaikea olla huippu, mutta yhdessä pystytään mihin vain! Miettii myös Mika partion toimintatavoista.

Miksi siis aikuisen kannattaisi lähteä mukaan partioon? -: Monipuolisin harrastus mitä voin keksiä on partio. Se ei ole vain erätaitoja ja solmuja, se ei ole vain retkiruokaa tai kädentaitoja, se ei ole vain liikkumista luonnossa tai yhdistystoimintaa, vaan se on kaikkea tätä ja paljon enemmän! Monella saattaa olla vähän pölyttynyt kuva partiosta, ja sitä kannattaa tulla tuulettamaan, sanoo Hanna.